Malala Yusufzay gibi duyarlı olabilirsin :)
Sevgili Malala’nın hayatını izlemiştim televizyonlardan. Küçücük bir kızın karanlığa meydan okumasına hayranlıkla baktığım zamanlardı. Sonra hayatını anlattığı “Ben Malala” kitabını alıp okudum ve sadece ona değil özellikle babasına ve ailesine olan saygım bir kat daha arttı. Ardından belgeselini de izledim. Kısacası her yönüyle olaya ve bu kızın dünyaya söylemek istediğine göz çevirdim. Güzel, özel ve değerli bir örnekti insanlık için, hala da öyle. Bu konuyu kızımla konuşacağım zamanı bekliyordum açıkçası. Sadece zamanından önce onunla bazı şeyleri konuşmanın yaratabileceği olası endişelerden çekinmiştim. Neyse ki çocuk edebiyatı da bu güzel insana kapısını açmış. Kütüphanede gördüğüm “Malala Yusufzay gibi duyarlı olabilirsin” kitabını hızlıca açıp okudum. Caretta Çocuk Yayınları tarafından basımı yapılan kitap bir seriye ait ve bu serinin derleyeni E. Murat Yığcı. Son okumayı Gizem Çiçek yapmış, çizim ve renklendirmeler de Gani Ahemad’a ait.
Kitabı elime aldığım ilk anda duygulandığımı itiraf etmem gerekiyor ve kızıma okuduğumda. Elbette anlamadığı bazı noktalar vardı. Örneğin “Neden kız çocuklarının okumasını istemiyor bu adamlar?” kısmı önemliydi onun soruları arasında. Küçücük bir kızın yaşamını onların anlayabileceği şekilde anlatan bu kitap sayesinde bilimin, okumanın ve evrensel değerlerin nasıl da önemli olduğunu ve insanlığın ancak bunlarla karanlıktan çıkabileceğini konuşabildik kızımla. Çok zorlu bir mücadele geçiren Malala yaşadıklarından çıkardığı dersleri tüm insanlığa sunanlardan. 9 Ekim 2012 tarihinde Taliban tarafından vurulan bu küçük kızın yaşadıkları ve sonrasındaki yaşam mücadelesi karanlığı yırtan bir olay oldu aslında. Bir yerde “Sesimi bağırabildiğim için değil, sesi olmayanların duyulması için yükseltiyorum” cümlesi oldukça anlamlı. Malala hastane sürecinden sonra yaptıkları ve kız çocuklarının okuması için, içinde yer aldığı çalışmalarla da oldukça önemli bir isim. Nobel Barış Ödülü alan Malala doğduğu ülke olan Pakistan’dan uzakta bir yaşam sürse de insanlık tarihinde önemli bir yer edindi şimdiden. Yaptıkları ve yapacakları ile sanki yaşamdaki misyonunu en iyi gerçekleştirenlerden birisi.
Kitabı okurken çok fazla şey eşlik etti bana. Yanımdaki küçük dinleyiciye hepsini dillendirmedim elbette ama onun yaşına uygun olan haliyle cehaletin ve kötülüğün eğitim ve evrensel değerlere bağlılıkla, bilimin yol göstericiliğinde yok edilebileceğini dillendirdim. Aynı zamanda özellikle kız çocuklarının okumalarının ve hayattaki yerlerini almalarının nasıl önemli olduğunu söyledim bir kez daha. Hayata bir sıfır geride başlasalar da (dünyanın genelinde farklı ölçülerde olsa da durum pek değişmiyor) onlar çabaları ve hayata karşı aldıkları tavır ile bunu ortadan kaldırmak için çabalayacaklar, tıpkı bunun için çabalayan diğerleri gibi. Malala, sadece ama sadece okuma hakkı elinden alınmak istenen bir kız çocuğu iken bunu dünyaya duyurması ile suyun yönünü değiştirenlerden.
Kitabın diğer serilerinde çok güzel isimler var ve en kısa sürede onları da alıp okumak istiyorum kızıma. Sadece kızıma dediğime bakmayın aslında beklediğim oğlumun da bu kitapları dinleyecek yaşa gelmesi. Sıradan bir okur ve ebeveyn olarak çocuklarımla cinsiyetçilik, eğitim hakkı, çocuk hakları üzerine konuşma aralığı sunduğu için bu kitaba ve hazırlayanlara teşekkür ederim.
Son Yorumlar