Babam Yanımdayken :)

Bir kitap yazısından ziyade resimlerinden çekiyorsa insanı bence harika bir iş çıkarmıştır ortaya. Uzun uzun ve keyifle her sayfasına bakabileceğim bir kitap elimdeki. Aslına bakarsanız epeydir internette kitabın kapak resmini görüp de merak ediyordum. Nihayet bugün kargodan geldi de daha da mutlu oldum. İtiraf ediyorum; kızıma diye alıp en büyük mutluluğu yaşayanlardanım 🙂 Hep söylemişimdir ama yinelemek istiyorum; yazanı ve resimleyeni aynı olan kitaplar ayrıca güzel ve şanslı. Bir öğretmenin tahtada ortada durarak iki elini de kullanması ve hiç kıpırdamadan yazı yazabilmesi gibi bu yetenek. Sözden sıkılınca resme, resimden sıkılınca söze dönme şansı var kişinin. Birbirini öylesine güzel tamamlıyor ki söz ve resimler; siz hiç ama hiçbir şeye ihtiyaç duymuyorsunuz. Sadece resimlerden baksanız metni daha uzun bile yazarsınız 🙂 Galiba çok beğendiğimi tekrar tekrar yazarak bu yazıyı bitirebilirim. Redhouse Kidz tarafından basımı yapılan ve Soosh tarafından kaleme alınan kitap Cemre Ömürsuyu Seyis tarafından Türkçe’ye çevrilmiş. İçimden bir ses çevirmenin de büyük keyif aldığını söylüyor yaptığı işten.

Bir baba ile kız çocuğunun gündelik hayat içindeki halleri böyle mi güzel anlatılır; yoksa ben mi fazla kaptırdım kendimi emin değilim. İçimden çok şey geçti kitabı okurken ve izlerken. Umarım tüm çocuklar bu şekilde kendilerini sarıp sarmalayan ve hayata hazırlayan babaların kollarında büyürler. Kitabın en arka kısmında yazar babayı neden kocaman çizdiğini de anlatıyor. Bu anlatım olmasa bile çocuğun ağzından yapılan anlatımla büyüklerin nasıl da güven ve huzur vereceği anlaşılıyor. Biz küçükken kocaman görünenlerin aslında bizim mekan ve yaşamla bağlantımız olduğunu sonraları fark ediyoruz. Belki büyüdüğümüzde de o kocaman dediklerimizin aynı kalması şansımız olacak hepimize. Kocaman ve  çok duygusal bir baba, küçücük kızı için halden hale giriyor. Huzur ve güven veriyor ona; mesela yatağında ona kocaman bir alan açmak için kendini zorluyor. Bayılıyorum bu hallere. Bir kız çocuğunun annesi kadar babasından da öğreneceği çokça şey var ve bunu resimlerle izlemek iyi geliyor bana okur olarak. Babası tarafından sevilen, önemsenen ve duygularına değer verilen kız çocuklarının hayatlarında karşılarına çıkacak erkeklerde doğru ve yanlışı daha net fark edeceklerine dair hissiyatımı güçlendiriyor kitap. Bu nedenle çok ama çok önemli ve anlamlı buluyorum baba ve çocuk konulu resimli kitapları.

Yazar birbirinden keyifli çizimleriyle aslında görsel bir şölene davet ediyor okuru. Dayanamıyorum ve internette çizerin çalışmalarına göz atıyorum. Çok ama çok başarılı çalışmalar bir yana bence yaptığı işten müthiş keyif alıyor. Başka türlü bu tadı veremezdi çalışmalarına. Kitabın arkasında da şöyle yazmış: “Bu baba oğlum için olabilmeyi umduğum ve oğlumun da bir gün kendi çocukları için olabilmesini umduğum bir figür.” Sevgili Soosh aynı dileği paylaşıyorum tüm çocuklar için. Hatta böyle güzel kitaplar görünce okulöncesi ve ilköğretimde neden “çocuk edebiyatı” dersleri yok ve interaktif okumalara fırsat verilmiyor diye geçirdim zihnimden. Bazı kişisel çabalarla bu tarz okumalar yapılıyor evet ama umarım tüm okullarda ders olarak yer alabilir. Şimdilik bu yazıyı okuyanlar da o olana kadar en azından bu yazarı takibe alabilir ve daha fazla güzel çalışma ile buluşturabilir yanındaki küçük kadın veya adamı. Tavsiye ile… 

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.